Mijn favorieten

Nieuws

Kun je tijdens de coronacrisis nog een huis kopen of verkopen?
Geplaatst op: 2 april 2020
Kun je veilig een huis bezichtigen in coronatijd? Krijg je de financiering bij de bank nog rond? En zakt de huizenprijs straks in elkaar, omdat mensen hun baan of inkomen verliezen? Radar vraagt het na bij de makelaarsvereniging NVM. 
Coronacrisis legt druk op wonen en verhuizen
Geplaatst op: 27 maart 2020
De helft van de Nederlandse huiseigenaren denkt dat door de coronacrisis hun huis minder waard wordt. Dat blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis onder 1.175 leden.
Corona lijkt nog geen vat te krijgen op huizenmarkt
Geplaatst op: 26 maart 2020
De coronacrisis lijkt nog geen vat te krijgen op de Nederlandse huizenmarkt. Die draait gewoon door. Makelaarsvereniging NVM meldt het bezichtigen van te koop staande huizen gewoon doorgaat. De Hypotheekshop noteerde een recordaantal hypotheekaanvragen.Of de huizenmarkt wijzigt, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt. Vorige week 15.000 hypotheekaanvragen Vorige week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener schrijft dat toe aan berichten in de media over een mogelijke stijging van de hypotheekrente.Of de huizenmarkt wijzigt, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt. Vorige week 15.000 hypotheekaanvragen Vorige week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener schrijft dat toe aan berichten in de media over een mogelijke stijging van de hypotheekrente.Of de huizenmarkt wijzigt, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt. Vorige week 15.000 hypotheekaanvragen Vorige week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener schrijft dat toe aan berichten in de media over een mogelijke stijging van de hypotheekrente.Of de huizenmarkt wijzigt, is volgens de NVM moeilijk te zeggen. Een woordvoerder merkt op dat veel bezichtigingen werk vormden “dat nog in de pijplijn zat”. De komende tijd moet volgens hem blijken of daar verandering in komt. Vorige week 15.000 hypotheekaanvragen Vorige week werden zo’n 15.000 hypotheekaanvragen gedaan, becijferde De Hypotheekshop. Sinds 2011 werd slechts één keer, in 2016, een hoger aantal hypotheekaanvragen gedaan in een week. De hypotheekdienstverlener schrijft dat toe aan berichten in de media over een mogelijke stijging van de hypotheekrente.
U wilt een huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis?
Geplaatst op: 24 maart 2020
Dat is mogelijk, ook in deze tijden staan wij voor u klaar. Wel vragen wij u kennis te nemen van de maatregelen die NVM makelaars & taxateurs met elkaar hebben opgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus. Alvast bedankt!
Tijd over in thuisisolatie? Pak deze huishoudelijke klusjes als eerste op.
Geplaatst op: 24 maart 2020
Bergen wasgoed, schilderijtjes die je nog zou ophangen of een smerig douchegordijn? Nu is het moment: we zijn meer thuis, de eerste lentestralen schijnen door het raam en extra hygiëne tijdens een pandemie is nooit weg. We vroegen twee opruim- en poetsexperts naar de prioriteiten die we zouden moeten stellen bij het schoonmaken.
Hypotheekrente bij tien jaar onder de 1 procent
Geplaatst op: 14 februari 2020
Voor het eerst tot onder de 1 procent gezakt
Recordaantal hypotheekaanvragen ook in eerste maand 2020
Geplaatst op: 7 februari 2020
Consumenten kwamen eind vorig jaar massaal in beweging
Komende jaren loopt woningtekort met tienduizenden op
Geplaatst op: 22 januari 2020
Woningzoekers zullen geduld moeten blijven hebben.
Gebrek aanbod en lage rente stuwen huizenprijzen op
Geplaatst op: 15 januari 2020
ABN AMRO verwacht voor 2020 verdere prijsstijgingen
Gemiddelde koopsom €307.400 in eerste elf maanden 2019
Geplaatst op: 8 januari 2020
Gemiddelde koopsom €307.400
Licht optimisme over woningmarkt
Geplaatst op: 31 december 2019
Nederlanders zijn licht positief over de huizenmarkt
Betaalbare hypotheek binnen handbereik flexwerkers
Geplaatst op: 17 december 2019
Vanaf 1 januari a.s. kan de eerste hypotheek via deze scan worden verstrekt
Verzekeraar helpt met woningisolatie
Geplaatst op: 11 december 2019
Woningeigenaren kunnen nu ook bij verzekeraar Centraal Beheer (CB) terecht
NVM stuurt samen met 9 partijen brief aan Kamerleden
Geplaatst op: 11 december 2019
brief aan de Kamerleden
Hypotheekverstrekkers sorteren voor op 2020
Geplaatst op: 4 december 2019
aantal geldverstrekkers een voorlopige offerte
Hypotheekrente stabiliseert
Geplaatst op: 3 december 2019
Hypotheken met NHG in november iets goedkoper
Nieuw energielabel: van 7 naar 11 categorieën
Geplaatst op: 19 november 2019
Nieuw energielabel
Minister gaat mystery guests inzetten tegen disciminatie
Geplaatst op: 12 november 2019
mystery guests inzetten
Voortaan één in plaats van vier instituten voor valideren woningtaxatie
Geplaatst op: 6 november 2019
NWWI neemt per 5 november alle aandelen van de Taxateurs Unie over
NVM, VBO en Vastgoedpro steunen publieksactie Stikstof - PFAS
Geplaatst op: 30 oktober 2019
NVM, VBO en Vastgoedpro steunen de publieksactie van de bouwsector vandaag in Den Haag
Betalingsachterstand op hypotheken blijft dalen
Geplaatst op: 29 oktober 2019
Schuldtermijn neemt af
Veel tweeverdieners kunnen in 2020 minder lenen voor hypotheek
Geplaatst op: 29 oktober 2019
Tweeverdieners die er in salaris niet op vooruitgaan
Gemengde reacties op woningmarktplannen Prinsjesdag
Geplaatst op: 18 september 2019
Woningmarkt eindelijk op de kaart
Wat zijn de gevolgen van de kabinetsplannen voor woningmarkt?
Geplaatst op: 11 september 2019
Met een pakket van 2 miljard euro wil het kabinet de problemen op de woningmarkt aanpakken.
Energielabel wordt niet afgeschaft
Geplaatst op: 20 november 2018
Minister Ollongren laat weten dat het verplichte energielabel voor woningen niet wordt afgeschaft, dat meldt de website am:web. De minister stelt dit in antwoord op diverse Kamervragen over vermeend gesjoemel met de labels en de beboeting van woningeigenaren die in gebreke blijven. Volgens Ollongren is Nederland op grond van Europese regelgeving verplicht om het energielabel te handhaven.
Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook minder op
Geplaatst op: 16 juli 2018
Een goede makelaar verkoopt je huis voor zo'n 10 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite DatHuis naar de best en slechtst presterende makelaar in Amsterdam.
Totale kosten hypotheek bij verbouwing hoger dan bij persoonlijke lening
Geplaatst op: 27 maart 2018
Veel huizenbezitters financieren een verbouwing met een verhoging van de hypotheek of een tweede hypotheek waarbij doorgaans de termijn waarin de hypotheek terugbetaald wordt zo lang mogelijk is opgesteld. De totale kosten van het aangaan van de hypotheek en de aflossing en rente vallen vaak hoger uit dan wanneer de verbouwing bekostigd zou zijn met een persoonlijke lening van 10 jaar, ondanks de hogere rente van een consumptief krediet, meldt am:web. Dit blijkt uit het Special Item Consumptief Krediet van onderzoeksbureau MoneyView.
Oversluiten hypotheek in de lift
Geplaatst op: 12 maart 2018
Het eerste kwartaal van 2017 was volgens HDN, op basis van het aantal hypotheekaanvragen, de beste van de afgelopen jaren. De kans is zeer groot dat het eerste kwartaal van dit jaar dat stokje gaat overnemen: januari 2018 bleek eerder de beste januarimaand, en februari blijkt nu de beste februarimaand, beide gemeten vanaf 2011.
Markt voor monumenten ruimer dan die voor reguliere woningen
Geplaatst op: 20 februari 2018
Een monumentaal pand is duurder, maar de markt voor deze panden is wel evenwichtiger dan die op de huidige koopwoningenmarkt als geheel.
Dit is hoe je ook als starter een woning kan kopen
Geplaatst op: 15 februari 2018
Er zijn tal van starters die dolgraag dat studentenhuis achter zich willen laten, maar waarbij de moed in de schoenen zakt wanneer ze denken aan een hypotheekaanvraag.
Waarom wonen op 30 vierkante meter steeds populairder wordt
Geplaatst op: 15 februari 2018
In de vier grote steden en studentensteden zijn steeds meer microwoningen te vinden. Deze appartementen van 20 tot 50 vierkante meter huisvesten vooral net afgestudeerden en starters op de woningmarkt. Waarom kiezen mensen voor wonen op zo’n klein oppervlak?
Woningprijzen stijgen naar een gemiddelde van drie ton in 2019
Geplaatst op: 15 februari 2018
Rabobank-economen verwachten dit jaar een prijsstijging van 8 procent op woningen en voorspellen dat in 2019 de prijsstijging door gaat met nog een verhoging van 7 procent. Dit houdt in dat een gemiddeld huis in Nederland over twee jaar circa 300.000 euro kost. Dat is zeker niet voor iedereen goed nieuws.
Laagste aantal te koop staande woningen in tien jaar
Geplaatst op: 13 februari 2018
De snel dalende aanbodtrend heeft er toe geleid dat de aanbodpiek uit de crisisjaren is omgeslagen naar een historisch laagtepunt in het vierde kwartaal van 2017, meldt Dynamis. Het aantal voor verkoop beschikbare woningen bevindt zich op het laagste niveau sinds begin 2008.
Wat is NHG en wat kun je er als huizenbezitter mee?
Geplaatst op: 8 februari 2018
Veel huizenkopers nemen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, oftewel NHG. De term komt regelmatig voorbij, maar waar staat het vangnet voor en wanneer kun je er een beroep op doen?
Zo koop je met een laag inkomen een huis
Geplaatst op: 8 februari 2018
De woningprijzen rijzen de pan uit in de grote steden van Nederland. Hoe kom je als starter met een kleine beurs alsnog aan een koopwoning? Het is moeilijk, maar het kan: zo versla je de woningmarkt.
VEH: 'Rentestraf moet afgelopen zijn'
Geplaatst op: 8 februari 2018
Vereniging Eigen Huis gaf vorige week aan het dubieus te vinden dat hypotheekklanten bij NN, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius hun gehele renteperiode vast zitten aan een renteopslag, ook al is daar door een waardestijging van het huis al lang geen grond meer voor.
Woningmarktcijfers duurste koopgemeenten 2017
Geplaatst op: 5 februari 2018
Uit de nieuwste cijfers van Woningmarktcijfers.nl blijkt dat de gemeente Bloemendaal in 2017 opnieuw de duurste koopgemeente van Nederland. Gemiddeld werd €775.800 voor een woning neergeteld. Dit is 19 procent meer dan in 2016.
Koop breekt geen huur bij gedeeltelijke overdracht van het gehuurde (?)
Geplaatst op: 2 februari 2018
De welbekende regel ‘koop breekt geen huur’ (opgenomen in artikel 7:226 BW) heeft als doel om een huurder te beschermen tegen verlies van zijn huurgenot bij overdracht van het gehuurde. In deze blog neemt Mirjam Davelaar, advocaat vastgoedrecht en franchiserecht u mee in het juridische aspect van verhuur.
Starter neemt 30.000 euro eigen geld mee naar woning
Geplaatst op: 29 januari 2018
In 2017 was er een recordaantal aanvragen, registreerde vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN). Maar liefst: 374.677 hypotheken, 2.889 kredieten en 63.455 verzekeringen. De stijging van het aantal hypothecaire aanvragen is vooral buiten de randstad gerealiseerd. Het aantal hypotheken met NHG nam af Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, laat InFinance weten.
Negatieve BKR-registratie lastig te verwijderen
Geplaatst op: 29 januari 2018
Wanneer een consument BKR geregistreerd staat, blijkt dat een heus gedoe om hun buitenproportionele negatieve notering uit het BKR-reigster verwijderd te krijgen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijn die het Bureau Krediet Registratie deze week heeft opgesteld. Dit laat RTL Nieuws weten.
In 2018 blijven huizenprijzen stijgen
Geplaatst op: 17 januari 2018
De economie gaat als een tierelier, de rente blijft laag en het huizentekort neemt alleen maar toe. Ook in 2018 zullen de huizenprijzen verder stijgen.
Moordende concurrentie: 28 procent huizen boven vraagprijs verkocht
Geplaatst op: 15 januari 2018
Een huis verkopen is feest en een huis kopen wordt alleen maar moeilijker. De gemiddelde huizenprijs staat op een recordstand van 269.000 euro en inmiddels wordt maar liefst 28 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.
Potentiele koper heeft slechts keuze uit vier woningen
Geplaatst op: 15 januari 2018
Het vierde kwartaal van 2017 liet voor het eerst in jaren weer een daling (-6 procent) in het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars zien. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers*.
Stijgende huizenprijzen Randstad raken nu ook de doorstromer
Geplaatst op: 9 januari 2018
In grote en ook steeds meer middelgrote steden wordt het alsmaar lastiger een woning te kopen. Door de sterk stijgende huizenprijzen dreigt vooral de woningmarkt in de Randstad op slot te gaan voor minder vermogende huizenkopers, zoals starters.
‘Starters op huizenmarkt hebben steuntje in de rug nodig’
Geplaatst op: 8 januari 2018
Commercieel directeur Twan Cats van De Hypotheker vindt dat het voor starters veel te moeilijk is om een woning te kopen. In dagblad Trouw pleit hij ervoor dat deze groep een steuntje in de rug krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een starterslening.
Historisch record: 243.000 woningtransacties in 2017
Geplaatst op: 8 januari 2018
2017 lijkt een uitstekend jaar voor de Nederlandse woningmarkt te zijn geweest. De gemiddelde koopprijs van bestaande woningen zal op 263.000 euro uitkomen, een stijging van 8 procent in vergelijking met 2016. Het aantal transacties zal rond de 243.000 liggen. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een absoluut record in de Nederlandse geschiedenis.
Wetswijzigingen voor 2018
Geplaatst op: 7 januari 2018
Welke wetswijzigingen vinden er plaats in 2018 met betrekking tot de woningmarkt? De NVM Juridische Dienst zet de belangrijkste wijzigingen voor de vastgoedmarkt voor u op een rij.
Buren Ruzie? Hoe lost u dit op.
Geplaatst op: 15 oktober 2017
Kunt u opschieten met uw buren, of heeft u altijd ruzie?
ABN AMRO voorziet verdere woningprijsstijgingen in 2018
Geplaatst op: 4 januari 2018
De woningmarkt vertoont opnieuw signalen van toenemende spanning. Het Economisch Bureau van ABN AMRO wijst op het gemiddeld steeds kleiner wordende verschil tussen de vraag- en biedprijs van woningen.
Facebook zet flinke stappen in vastgoed- en woningaanbod
Geplaatst op: 22 december 2017
Facebook heeft opnieuw een grote stap genomen in het aanbieden van woningen op haar platform. Het sociale mediakanaal maakte vorige maand bekend grote updates door te gaan voeren op de verhuursectie van Facebook Marketplace in de Verenigde Staten.
Energielabel
Geplaatst op: 25 oktober 2014