Mijn favorieten

Energielabel

Per 1 januari 2015 is het verplicht om een definitief energielabel in huis te hebben, mocht u uw woning verkopen of verhuren.
In januari 2015 ontvangt u van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel dat vervolgens door u moet worden omgezet in een definitief label.
 
Het voorlopige label, dat vanaf 1 januari 2015 in een periode van vijf weken tijd bij zo’n vijf miljoen huishoudens op de deurmat valt, is een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens over uw pand. Het voorlopige energielabel  is al te bekijken op http://energielabel-checker.rvo.nl. maar is NIET voldoende om te voldoen aan de plicht om een label te leveren bij verkoop of verhuur van een woning.

Vandaar dat er vanaf 1 januari een website bijkomt,www.energielabelvoorwoningen.nl. Deze site van de overheid is bedoeld om ontbrekende energiegegevens in te vullen en hiermee een definitief energielabel aan te vragen. Voor deze aanvraag moet, onder andere, worden ingevuld welk soort ramen er in het huis zitten, of de gevel is geïsoleerd, of er sprake is van vloer- en dakisolatie, of er gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en welke verwarming er wordt gebruikt.
 
Wie van plan is om begin volgend jaar het huis te verkopen of te verhuren, zeker in de eerste weken van 2015, moet er daarom zeker voor zorgen dat de gevraagde gegevens paraat liggen en zo snel mogelijk kunnen worden ingevuld op de genoemde website. Hoewel het ontbreken van een energielabel volgens de experts geen probleem hoeft te zijn voor de overdracht van het huis bij de notaris, riskeert de verkoper wel een boete wanneer hij bij de daadwerkelijke verkoop geen energielabel kan laten zien. Ook bij de oplevering van een nieuwbouwwoning is het energielabel per 1 januari 2015 verplicht.

U kan er ook voor kiezen om het EPA-label nu al op te laten stellen door een erkende EPA adviseur, echter zal dit een duurdere oplossing zijn.