Mijn favorieten

Meer woningen verkocht in januari

In januari zijn 8.905 woningen verkocht, een toename van 42,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Kadaster.

De forse toename is veroorzaakt doordat in januari 2013 weinig woningen werden verkocht. De renteaftrek werd met ingang van 2013 beperkt voor nieuwe hypotheken waardoor veel woningzoekenden in december 2012 nog een woning kochten.

Het aantal verkochte woningen in januari is wel gedaald ten opzichte van december 2013, toen 15.463 woningen van eigenaar wisselden.

Alle woningtypen laten een stijging in verkopen zien ten opzichte van januari vorig jaar. De verkoop van vrijstaande woningen stijgt het meest, 75,7 procent. De verkoop van hoekwoningen laat de minst grote stijging zien, namelijk 31,0 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het gestegen aantal woningverkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is in alle provincies zichtbaar. De stijging is het grootst in Zeeland met 89,0 procent en het kleinst in Flevoland, 22,0 procent.

Het aantal hypotheken nam in januari met 21,5 procent toe ten opzichte van 2013. Het aantal executieveilingen blijft dalen. In januari vonden 194 van deze veilingen plaats, een daling van 11,8 procent ten opzichte van 2013.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt doordat hypotheekverstrekkers kijken naar andere verkoopmogelijkheden, wat meer oplevert dan een executieveiling.

Herstel

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

NVM- voorzitter Ger Hukker sprak dan ook in januari van een voorzichtig herstel. "De groei zet langzaam, maar zeker door, waarbij het laatste kwartaal van 2013 beslist een hoopvol teken richting 2014 is.”

Economen van de Rabobank verwachten dat zowel het aantal woningverkopen als de prijs licht zullen gaan stijgen in 2014.

bron: Nu.nl