Mijn favorieten

Starter popelt om bod op huis uit te brengen

Nieuwkomer neemt 23.000 euro mee

Amsterdam, veertig procent van de starters op de woningmarkt verwacht nog dit jaar een bod te zullen uitbrengen op een koophuis. Dat blijkt uit een enquete van ING onder 503 Nederlanders die tussen nu en 2 jaar een huis willen kopen. Volgens de grootbank 'ziet het er behoorlijk positief uit.'

De huidige starters zijn opvallend positief over de huizenmarkt, stelt Peter Paul Wkking, directeur marketing Hypotheken van ING. Degenen die willen gaan kopen, denken dat het dieptepunt van de woningmarkt nu wel is bereikt en dat er geen daling meer zal komen van de huizenprijzen.
Verder is de hypotheekrente nog steeds laag en hebben de starters al een aardig bedrag op de bank. Gemiddeld sparen de nieuwkomers op de woningmarkt zo'n 410 euro per maand en brengen zij 23.000 euro mee als zij een huis kopen.
Vier op de tien starters op de woningmarkt denken dat ze nog dit jaar een bod gaan uitbrengen op een huis. Peter Paul Wekking vindt dit opvallend veel: "in vergelijking met vorig jaar ziet het er behoorlijk positief ui. Zeker als je bedenkt dat vorig jaar 1 op de 5 starter daadwerkelijk een bod heeft uitgebracht. Hier gaat het alleen nog om een verwachting, maar dit zijn er een stuk meer."

Voorkeur
Starters hebben een voorkeur voor een huis waar ze niet veel meer aan hoeft doen. Ze willen er zó in. Meer dan de helft heeft de voorkeur voor een 'pasklaar' huis.
Een kwart wil het liefst een nieuwbouwwoning en een kleine minderheid (1 op de 8) wil een kluswoning. Starters doen geen concessie aan hun woonwens. Ze sparen liever even door voor hun 'droomhuis'dan dat ze nu een bod uitbrengen op een woning die niet helemaal bevalt.

Stijging
De verkoop van huizen is de afgelopen maand flink toegenomen, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster gisteren publiceerde. Er werden in februari in totaal 11.697 woningen verkocht. Dat is een stijging van 23,9 procent ten  opzichte van januari en 16.6 procent meer dan een jaar eerder. Veruit favoriet is de twee-onder-éénkapwoning. De belangstelling voor appartementen is het kleinst. Veel kopers zijn opvallend optimistischer over de mogelijkheden om hun huis te verkopen.
Vergeleken met 2014 verwachten meer koopwoningbezitters dat hun huis 1 tot 3 maanden te koop zal staan en verwachten zij minder vaak dat het huis langer dan een jaar te koop zal staan, zegt Wekking.

bron: AD haagse courant.